MEKI PUNOMASNI U KESTENOVOM LISTU
Sirevi od kozjeg mleka poseduju veliku biološku vrednost i izuzetna nutritivna svojstva. Mlečna mast kozjeg mleka bogata je isparljivim masnim kiselinama, koje sirevima daju specifičan pikantan ukus i miris. Masne kapljice kozjeg mleka sitnije su i ravnomernije raspoređene, pa su brže i lakše probavljive. Kazein (osnovni protein) kozjeg mleka, koaguliran sirišnim fermentom (himozinom), nešto je mekše konzistencije od kravljeg i ovčijeg mleka, što još više poboljšava svarljivost ovih sireva. Globulin (protein mlečnog seruma) u mleku sastoji se od imunoglobulina, koji se sintetiše u organizmu koze radi zaštite od nepoželjnih faktora (jača imunitet organizma).
Ovaj sir napravili smo od
punomasno pasterizovano kozje mleko, čiste mlečne kulture, prirodno teleće sirilo, so, površinska maža i prirodne plemenite plesni, kestenov list iz belog suvog vina.