POLUTVRDI, PUNOMASNI KOZJI SIR - U EKSTRA-DEVIČANSKOM MASLINOVOM ULJU
Kriške belog kozjeg sira se vade iz kantica u kojima leže, seku se na kockice, suše jedan dan i stavljaju u veoma lepe staklene teglice, ili u jednostavne plastične kantice za kupce sa većim potrebama. Dodajemo bobice kleke, masline, ruzmarin i čubar u posudu i sve prelivamo ekstradevičanskim maslinovim uljem. Teglica (ili kantica) se ostavlja da odleži još neko vreme kako bi potopljene kockice sira mogle da upiju ulje. Svi sastojci, pažljivo odabrani baš kao i samo hladno ceđeno maslinovo ulje, ne samo da povećavaju zdravstvenu vrednost, nego daju i poseban mediteranski ukus ovom siru. Kozji sir u maslinovom ulju se obično servira kao predjelo. Najjednostavniji način je da se kockice sira zajedno sa ostalim sastojcima izvade iz teglice (kantice) i stave na tanjir. Maslinovo ulje treba preliti preko sira. Možete dodati nešto semenki, pa čak i sušeno grožđe. Ako dodate dimljeni pršut i čašu belog vina, osetićete pravi mediteranski duh.