03

MEKI EKSTRAMASNI KOZJI SIR U LISTU KESTENA

Kozji sir u kestenovom listu poseduje dugu tradiciju spremanja u Francuskoj (u regiji Provansa), gde je poznat pod imenom „Banon“. Njegova istorija je duga i potiče još iz vremena starog Rima kada su lokalni meštani u trgovačkom gradu Banon skupljali kestenov list sa drveća pokraj puta, hodajući od svojih domova do crkve. Kestenov list, koji leži u belom vinu dva dana pre nego što se u njega umota sir, održava sir svežim zadržavajući njegovu blago kiselu vlagu i pri tome mu daje svež ukus voća koji potiče iz vina. Bele, sive i plave plesni, koje se nalaze na površini sira ispod kestenovog lišća, doprinose neodoljivom ukusu, lagano obrađujući sir u toku zrenja. Zrenje traje između 20 i 30 dana, u potpuno kontrolisanim uslovima zbog velike osetljivosti ovog sira. Konzistencija je od kremaste, gotovo tečne, preko meke, do nešto čvršće. Sir ima jak ukus i miris zbog čega se lepo dopunjuje svežim, hrskavim pecivom. Odličan je sa slatkim dezertnim vinima, a vredi pokušati pronaći kombinaciju i sa belim vinima, ili žestokim alkoholnim pićima. Kestenov list je potrebno ukloniti pre konzumiranja sira.