03

MEKI EKSTRAMASNI KOZJI SIR U PEPELU HRASTA

Kozji sir u hrastovom pepelu je sir sa zrenjem i plesnima. Njegova kora se formira nanošenjem pepela hrastovog drveta, uz malo praha pečenog lešnika. Hrastov pepeo zadržava antiseptička svojstva, a takođe je bogat i mineralnim materijama, što dodatno podstiče i oplemenjuje razvoj plesni. Naneseni sloj nije preterano tvrd, ali ipak održava konzistenciju sira. Ukus određuje veoma lepa meka tekstura sa blagom aromom lešnika, baš kao i prepoznatljivom aromom belih i manjom količinom drugih plemenitih plesni. Oblik zarubljene piramide i njegova tekstura čine da ovaj sir podseća na “Pouligny-Saint-Pierre” i “Valencay”. Ove vrste (fran. “fromage de chevre”) čuvaju dobro ime francuskih kozjih sireva na najbolji mogući način. Ali ipak, naš kozji sir u pepelu hrasta nosi novi duh, baš zbog toga što ga naši sastojci i način na koji ga pripremamo čine zaista posebnim. Nije preterano „težak“, ali poseduje karakterističan ukus, tako da bi ga trebalo jesti dok pijete bela vina poput Sovinjon blank, Šardone, ili Sivi pino. Servirajte ga na drvenom pladnju za sireve zajedno sa kriškama voća poput jabuke, kruške, smokve.