03

Meki punomasni kozji sir u hrastovoj kori i čubru

Veoma specifičan ukus ovog sira, postignut je slojem rendane hrastove kore i čubra na samoj površini. Hrastova kora je bogata taninima, poznata je po svojim antibakterijskim osobinama i veoma dobra za zaustavljanje krvarenja. Čubar (“Satureja Montana”, “Satureja Hortensis”) je antiseptična biljka izuzetna za poboljšanje varenja. Dominantne bele plesni, uz malo plavih i sivih, obrađuju sir od spolja ka unutra u blizini njegove kore, dok mlečne starter kulture obrađuju sir iznutra. To je razlog što ovaj sir poseduje prijatnu meku, ili polutvrdu konzistenciju (u zavisnosti od perioda zrenja). Zrenje se izvodi u atmosferi sa strogo kontrolisanom temperaturom i vlažnošću u trajanju 20-30 dana. Što je period zrenja duži, to sir dobija mekšu teksturu. Tekstura i oblik (zarubljena kupa) kozjeg sira u hrastovoj kori i čubru mogu da se uporede sa francuskim „Chabichou Du Poitou“, ali dodajemo i neke elemente koje ga čine različitim i sasvim jedinstvenim. Izuzetan je kada se konzumira uz bela vina kao što su Sovinjon blank, ili Šardone.