Mleko sadrži niz organskih i neorganskih soli od kojih su najbitnije kalcijum, fosfati, citrati i kazeinat (pogledajte tabelu). One mogu biti u jonskom, molekularnom i koloidnom obliku.

Tako se oko 33% kalcijuma, 33% fosfata, 75% magnezijuma i 90% kazeinata nalazi u ratvorenom stanju.

Treba podsetiti da je recimo kalcijum izrazito bitan za zdravlje koštanog sastava i zuba, te za održavanje niza vitalnih funkcija kod ljudi (aktivnost mišića i nervnog sistema).

Kozje mleko sadrži značajno veću koncetraciju minerala od kravljeg, pogotovo kalijuma i hlorida, zbog čega mu je i ukus nešto slaniji.

Posebno je bitno što kozje mleko sadrži više biorazgradivog kalcijuma, fosfora i magnezijuma nego kravlje. Pojedina istraživanja kažu da je kozje mleko u odnosu na kravlje nešto bolji izvor i biorazgrdivog gvožđa.

Minerali